Kultúra

Baaria [filmpremier]

Giuseppe Tornatorénak nem sikerült megismételnie a Cinema Paradiso sikerét a szicíliai család három generációjáról szóló nagyszabású eposzával.

Nem kis feladatra vállalkozott az olasz mester, aki 1988-ban rendezte meg legendás, talán máig legjobb filmjét, a Cinema Paradisót. Új műve az olasz történelem ötven évét, az 1930-as évektől az 1980-as évekig tartó időszakot; a fasizmus, a világháború, a kommunista mozgalom időszakát kívánta bemutatni egy szicíliai család három férfitagjának sorsában tükrözve.

Elkezdődik a mese, feltárul az aranyló fényű szicíliai táj, a kisváros élete, kisfiú rohan a poros utcán, az ő perspektívájából látjuk a világot. Majd jön egy tömegjelenet. Ezt kis átvezetés után egy újabb tömegjelenet követi, majd még egy, és így tovább. És elveszítjük a fonalat. Amilyen szépen indul a film, olyan hamar veszítjük el a varázst.

Villámgyorsra vágott, epizódszerű jelenetek követik egymást, és kétpercenként ide-oda rohangál több száz statiszta, minden magyarázat nélkül. Mire összeraknánk, mi is történt, már három jelenettel arrébb tartunk, egy következő korszakban. Hogy éppen hányat írunk, és pontosan hol járunk, azt semmilyen vezérfonal, narráció vagy felirat nem tudatja. Mintha a több száz statiszta mozgatása, az egyébként gyönyörű díszlet megtöltése kötötte volna le a rendező minden energiáját.

A két és fél órásra nyúló filmen pontosan látszik, mekkora munka és főként mennyi pénz áll benne. Hiába ez minden idők egyik legdrágább olasz filmje, hiába hiteles az atmoszféra, csodaszépen fényképezett, kiválóan megkomponált a képi világ, pazar Morricone zenéje. A főszereplők mind jó színészek, hitelesek, csakúgy, mint a rokonok, a szomszédok, de nincs mélysége karakterüknek. Nem áll össze kerek egésszé, sodró lendületű történetté a film, mert a drámai szál ezer apró darabra esik szét. Nagy kár érte!

Baaria – olasz-francia filmdráma. 2009. Írta és rendezte: Giuseppe Tornatore. Szereplők: Gaetano Aronica (Ciccio), Francesco Scianna (Peppino Torrenuova), Marco Iermano (Pietro), Margareth Made (Mannina), Giorgio Faletti (Corteccia), Leo Gullotta (Liborio), Ángela Molina (Sarina), Nicole Grimaudo (Sarina), Raoul Bova (a római újságíró). 150 perc. Forgalmazó: Palace Pictures.

Hazai bemutató: szeptember 2.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik