Kultúra

A karate kölyök [filmpremier]

Ralph Macchio után most Will Smith fia tanul meg mesterfokon kungfuzni. Jól sikerült, útifilmbe ágyazott remake, Jackie Chan pedig megmutatja emberi arcát.

Technikai tudás helyett filozófia. Ez az, amit egy igazi mester átad a kiválasztott tanítványnak. A kitartó gyakorlás önmagában nem elég, az elme és a szív elcsendesítése, kiürítése szükséges a tökéletes gyakorlathoz, és a győzelemhez. Ez minden igazi harcművészeti film üzenete. Az 1984-es Karate kölyök remake-je is sikeresen abszolválta a feladatot, méltó utódja gyerekkorunk kultikus filmjének.

A tizenkét éves Dre Parker (Jaden Smith) anyjával Pekingbe költözik. A srác nehezen illeszkedik be, nemcsak a kulturális és nyelvi különbségek miatt, hanem mert már az első napon megveri egy helyi kungfu bajnok gyerek. Az egyetlen fénysugár az idegen környezetben csinos osztálytársnője, Mei Ying (Wenwen Han). Az egyre jobban elkeseredő Dre-nek aztán váratlan segítője akad, a ház gondnoka, Han úr (Jackie Chan) személyében, aki megtanítja, hogyan védje meg magát, és felkészíti a bajnokságra.

Aki szereti Jackie Chan-t, a kaszkadőr nélküli mutatványok élő legendáját, az azért nézze meg a filmet; aki pedig nem, az azért. Az 56 éves színész félretette a bárgyú vigyort, visszafogottan és érzékenyen alakítja a kiégett, csendes, tudását sokáig rejtő kungfu mestert, aki az oktatást azzal kezdi, hogy megtanítja a fiút felakasztani a kabátját, csak utána viszi el a hegyekbe kobrapózt gyakorolni. Harald Zwart opusza fejlődési regény, harcművészeti film és Kínáról szóló útifilm egyben, és mindhárom műfajban jól teljesít. Persze Hollywood átüt az egészen: a fiú olykor a Nagy Falon gyakorlatozik, és a gonosz antagonista harcművész napszemüvegben pózol.

The Karate Kid – amerikai-kínai akciófilm. 2010. Rendezte: Harald Zwart. Szereplők: Jaden Smith (Dre Parker), Jackie Chan (Mr. Han), Wenwen Han (Mei Ying), Taraji P. Henson (Sherry Parker),
Zhenwei Wang (Cheng), Rongguang Yu (Li mester). 140 perc. Forgalmazó: InterCom.

Hazai bemutató: szeptember 2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik