Kultúra

Ha ősz, akkor kastélyszezon

Szeptember elején is változatos programokkal várják az érdeklődőket a Műemlékek Nemzeti Gondnokságához tartozó kastélyok.

A régmúlt korok épített emlékeibe zenei, irodalmi, történelmi, gyermek és családi rendezvények invitálják az érdeklődőket, de az egészséges életmód és a gasztronómia is előtérbe kerül. A hónap csemegéjének a kulturális örökség napjai ígérkeznek, amikor a máskor nem látogatható műemlékek is megnyitják kapuikat.

Szeptember 10-11-én Fuvolafesztivált rendeznek a péceli Ráday-kastélyban díjmentes koncertekkel. 11-én Mária-napi Nyárbúcsúztatót tartanak Ozorán a várkastélyban bor- és pálinkakóstolóval, szüreti felvonulással, szüreti bállal. Fertőd-Esterházán az Esterházy-kastély pompás termeiben szeptember 3-12. között a Haydn Vonósnégyes-fesztivál keretében csendülnek fel zeneművek. Fertődön jelenleg is folyik a kastélyegyüttes felújítása, restaurálása, ám kiállításai látogathatók, a koncertek pedig a részben felújított terekben zajlanak.

Szeptember 18-19-én a Kulturális örökség napjai keretében érdekes programok lesznek a máskor nem látogatható Budavári De la Motte – Beer Palotában, valamint a péceli Ráday-kastélyban, a fáji Fáy-kastélyban és a lovasberényi Cziráky-kastélyban is.

Részletek a programokról a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának weboldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik