Kultúra

Bregovic milliókat fizetne szabadságáért

Két és fél millió dinárt (kb. hétmillió forintot) fizet a világhírű zenész és zeneszerző, Goran Bregovic a szerb fővárosnak azért, hogy ne induljon ellene büntetőeljárás engedély nélküli építkezés miatt.

A többek között a Cigányok ideje és az Underground című Kusturica-filmek zenéjének komponistája elismerte a belgrádi ügyészséggel kötött egyezségben, hogy jogellenesen építkezett a szerb főváros déli részén, Vozdovac városrészben, a Jova Ilic utcában, ezért hat hónapon belül befizet 25 ezer eurót a belgrádi kincstárnak, hogy elkerülje a börtönbüntetést. A szerb törvények szerint engedély nélküli építkezésért akár hat hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztést is ki lehet szabni.

“A Bregovic munkája és a szerb kultúra érvényesülése iránti minden tiszteletünkkel együtt ez (a döntés) bizonyíték rá, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, és mindenkinek felelnie kell, ha megszegi a jogszabályokat” – mondta Tomo Zoric ügyészségi szóvivő.

A büntetőeljárást tehát elkerülte Bregovic, de ettől függetlenül a helyi, vozdovaci szervek folytatják a közigazgatási eljárást a több szintes, félkész családi ház illegálisan megkezdett építése miatt – írta a Politika című napilap. Ebben az eljárásban döntenek arról, mi legyen a jogellenes építmény sorsa; nem lehet kizárni, hogy a hatóságok végül az épület lebontására fogják kötelezni a zeneszerző-showmant, aki márciusban múlt 60 éves.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik