Kultúra

Hét perc a mennyországban [filmpremier]

Visszakaphatja-e életét egy palesztin bombamerénylet túlélője? Kivételes szépségű dráma szerelemről, találkozásokról, és a második esélyről.

Galia egy évvel ezelőtt azon a buszon ült, amit egy terrorista felrobbantott. Teste megégett, speciális kötésben kell járnia, és részleges amnéziája is lett, de mindez semmi ahhoz képest, hogy barátja, Oren hosszú kóma után belehalt a merényletbe. Vagy a túlélés az igazán nehéz feladat? A gyönyörű lány önmaga árnyéka, és amikor néha váratlanul rátörnek az emlékek, fizikailag is rosszul lesz.

Egy ilyen alkalommal a piacon megismerkedik a kedves és jóképű Boazzal. Galia megpróbálja kideríteni, mi történt azon a végzetes napon, és hamarosan elkezd visszaemlékezni arcokra, és egy mentősre, aki kimentette őt az égő roncsból. A lány hét percet töltött a klinikai halál állapotában, és csak a férfi kitartásának köszönheti, hogy túlélte a borzalmat. Nyomozni kezd utána, miközben lassan képessé válik az újrakezdésre, és átengedi magát a Boaz iránt érzett vonzalomnak.

Omri Givon izraeli rendező eszköztelen drámáját szinte csak a színészi játékra építette, és elsősorban főhősnője, a haloványan is meseszép Reymond Amsalem színésznő szem- és arcjátékára. Mégis, a lassan és halkan induló történet egy percre sem ereszt el, nincsenek üresjáratok benne. Mindenki, akinek van gyászolnivalója, most megélheti, és aki valaha szembesült az újrakezdés nehézségeivel, most ráismerhet erre a létállapotra. Az időben előrehaladó történetszövést egyre gyakoribb flashback-ek tarkítják, a színtelenséget színek váltják fel, a párkapcsolatok új fénybe helyeződnek, és a hét perc is más értelmet kap. Egyedül a terror az, ami felfoghatatlan.

Sheva dakot be gan eden / Seven Minutes in Heaven – izraeli-francia-magyar filmdráma. 2008. Rendezte: Omri Givon. Szereplők: Reymond Amsalem (Galia), Nadav Netz (Oren), Eldad Fribas (Boaz), Ronit Yudkevitz (Dr. Talia). 94 perc. Forgalmazó: Mozinet.

Hazai bemutató: augusztus 26.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik