Kultúra

Ellopott Van Gogh: őrizetben egy tisztviselő

A 43 biztonsági kamerából csupán hét működött a kairói múzeumban.

Őrizetbe vették az egyiptomi kormány kulturális tárcájának egyik magas rangú tagját a hétvégén eltűnt Van Gogh festménnyel kapcsolatban – számolt be róla a Mena állami hírügynökség hétfőn. Muhsin Sha’lan-t “hanyagsággal” vádolják.

Az 50 millió dollárt érő, Mákvirágok című festményt egy kairói múzeumból lopták el ismeretlenek szombaton: a bűncselekmény azért történhetett mert a 43 biztonsági kamerából csupán hét működött, a riasztókból pedig egy sem. Így a festményt egyszerűen kivágták a keretből fényes nappal.

Az egyiptomi rendőrség egyébként szigorúbban őrzi a reptereket és a kikötőket is, hogy nyomára bukkanjanak a Van Gogh-festménynek.

Az egyiptomi kulturális miniszter először még azt mondta szombaton, hogy a reptéren meglett az 50 millió dollárt érő kép, de később kiderült, tévedtek.

A múzeumban Monet, Renoir és Degas festményei is láthatók, de szombaton mindössze 10 látogató volt, köztük a két olasz, akiket egy időre őrizetbe is vettek.

A Mákvirágokat egyébként 1977-ben már ellopták egyszer, de tíz év után Kuvaitban megtalálták, és visszakerült a múzeumba. Van Gogh 1887-ben festette, három évvel halála előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik