Kultúra

Magyar premierek a montreali filmfesztiválon

A Kolorádó Kid, a Köntörfalak és a Vespa című magyar filmeket hívta meg a filmfesztivál. Vágvölgyi B. András "flaszter western"-je az első filmek versenyében mutatkozik be.

Augusztus 26. – szeptember 6. között rendezik meg az öt kontinens kortárs filmművészetének felfedezésére invitáló nagyszabású „World Film” fesztivált Montrealban. Vágvölgyi B. András filmrendezői debütálása, a Kolorádó Kid az első filmek versenyében mutatkozik be Montrealban. Az alkotás a legutóbbi Magyar Filmszemlén elnyerte a Moziverzum-díjat és Banovich Tamás a legjobb látványért járó elismerést. A Kolorádó Kid Montrealban a legjobb első filmnek járó Arany Zenit-díjért versenyez 24 vetélytárssal. A rendező személyesen vesz részt a montreali díszbemutatón.

Dyga Zsombor Köntörfalak és Groó Diána Vespa című játékfilmjeit a montreali fesztiválon láthatja először az amerikai közönség. Mindkét alkotás több díjat nyert a februári Filmszemlén. Dyga Zsombor a Köntörfalakért a legjobb rendező díja mellett a film.hu közönségdíját is elnyerte; a főszereplő Elek Ferencet a legjobb színész, míg Czakó Juditot a legjobb vágó díjával méltatták.

Groó Diana második játékfilmje, a Vespa szerb koprodukcióban készült a Tivoli-Filmprodukció gyártásában, producere Szekeres Dénes. A film főszerepében látható amatőr gyerekszínész Tóth Sándor különdíjat nyert, és a filmzenét jegyző Kardos Dánielt és Balogh Rudolfot is díjazta a 41. Magyar Filmszemle. Mindkét alkotás a friss európai filmtermés javát felvonultató válogatásban lesz látható.

A Köntörfalak előzetese

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik