Kultúra

Vasárnaptól Liszt Hét Esztergomban

Vasárnap kezdődik az Esztergomi Liszt Hét, amelyet harmadszor rendeznek meg.

A programsorozat Liszt Ferenc Szekszárdi miséjével kezdődik, amelyet a Szent Efrém Férfikar és Fassang László orgonaművész adnak elő az esztergomi Szent Péter és Pál (Belvárosi) plébániatemplomban. A lemezbemutató koncert után a Szent Efrém Férfikar bordalokat ad elő a Dúzsi Tamás szekszárdi borász borkóstolójával egybekötött borvacsorához a Prímás Pincében, ahol a Szekszárdi Bor és Gasztronómiai Hetet rendezik.

A fesztivál ötletgazdája, az Esztergomi Liszt Hét kuratóriuma által összeállított komolyzenei program egyben felkészülés a 2011-es Liszt-évre. Ennek jegyében az Esztergomi Szimfonikus Zenekar és a Balassa Bálint Vegyeskar annak a Christus című oratóriumnak részleteit adja elő, amely jövőre magyar kezdeményezésre világszerte számos helyen hangzik majd fel Liszt Ferenc 200. születésnapján.

Ismét koncertet ad a Kossuth-díjas orgonaművész, Bogányi Gergely és Baróti István, az esztergomi bazilika 70. születésnapját ünneplő orgonaművésze. Újra fellépnek a budapesti Zeneakadémia tanárai és fiatal művészei is, akik közül a helyi illetőségű Konyicska Renáta önálló koncertet ad Liszt Ferenc és az idén jubiláló Frédéric Chopin műveiből.

Újdonság lesz az angliai professzor, Nicholas Clapton nemzetközi mesterkurzusa énekeseknek, és először lép fel a Liszt-zongoratechnika egyik legkiválóbb ismerője, a francia Bernard Ott professzor, aki rövid zongora mesterkurzust is tart. A harmadik Esztergomi Liszt Hét a Koronázási misével zárul a budavári Mátyás-templom ének- és zenekara, szólistái, valamint a négy visegrádi ország énekeseiből alakult nemzetközi kórustábor résztvevőinek közreműködésével.

Esztergomban 1856. augusztus 31-én csendült fel először az ottani bazilika felszentelésére komponált Esztergomi mise, melyet maga Liszt Ferenc vezényelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik