Kultúra

Dávidon veszekednek az olaszok

Az évi 8 millió euró bevételt hozó Dávidot Firenze városa és az olasz állam is sajátjának tekinti.

Firenze polgármestere, Matteo Renzi szerint Michelangelo 1504-ben a firenzei köztársaságtól kapta a megbízást, hogy készítse el a szobrot. Ezért, véleménye szerint Dávid kétségtelenül a város tulajdona. Más véleményen van azonban az olasz kulturális minisztérium: szerintük a történelmi műalkotás az állam tulajdonát képezi.

Az ügy kivizsgálására az állam már fel is kért két ügyvédet: Maurizio Raugeit és Luigi Androniot, akik nemrég arra a következtetésre jutottak, hogy Dávid állami tulajdon, mivel Firenze városa nem közvetlen utódja a firenzei köztársaságnak. A polgármester Renzi ettől függetlenül tovább erősködik, elmondása szerint olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek bizonyítják, hogy a szobor Firenzéé.

A vita természetesen nem minden tét nélkül zajlik: Firenzének komoly bevételi forrás lehetne Dávid és persze a szobrot megtekintő több ezer turista, amire már csak azért is szükség lenne, mert a következő években jelentősen csökken majd a városok és falvak állami támogatása. A jelenleg befolyó 8 millió euró egyelőre az államkasszába folyik.

Michelangelo: Dávid

Ajánlott videó

Olvasói sztorik