Kultúra

Kukában talált tervrajzokért küzd New York

A metropolisz több nevezetességének tervrajzát még az ötvenes években találta meg egy ismeretlen egy manhattani konténerben.

Az örökös eladta a dokumentumokat a Christie’s aukciósháznak, New York városa viszont szeretné visszakapni mindet.

A legrégebbi tervrajzot 1860-ban keltezték. A vízfestékkel készült terveket – köztük a Central Park vázlatát – Jacob Wrey Mould brit építész vetette papírra, aki 1860 és 1885 között állt a város alkalmazásában.

A dokumentumokat elveszthették vagy véletlenül kidobták, és valamikor az 1950-es években találták meg egy manhattani szállítókonténerben – olvasható a New York-i legfelsőbb bíróságra júliusban benyújtott keresetben, amelyet most hoztak nyilvánosságra.

A megtaláló továbbadta a tervrajzokat fiának, aki idén kereste meg a Christie’s aukciósházat a történelmi jelentőségű kincsekkel. A város akkor szerzett tudomást először a 86 dokumentumról, amikor az aukciósház megkereste és szakértői véleményt kért tőle.

Gerald Singleton, New York egyik jogi képviselője szerint a tervrajzok tulajdonosa együttműködik a várossal abban, hogy az visszakapja tulajdonát. “Peren kívüli egyezségre számítunk az ügyben” – tette hozzá Singleton. Ha a tervrajzokat visszaadják New Yorknak, valószínűleg a városi levéltárban kapnak helyet, hogy mintaként szolgáljanak a későbbi helyreállítási munkákhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik