Kultúra

Tudod, az a híres punk a vajreklámból [Sziget 2. nap]

A második napban nem látunk rejtett tematikát: van itt minden, mint a búcsúban.

A legnagyobb vásári látványosság mindenesetre kétségkívül a Sex Pistols frontembere, John Lydon és az ő „komolyabbik” vagy „művészibb” zenekara, a Public Image Ltd. fellépése lesz. A posztpunk-együttes a maga idejében eklektikus volt és előremutató, sőt avantgárd, Metal Box című albuma egyenesen mérföldkő, mostani visszatérő turnéját és állítólagos új albumát pedig egy vajreklámból szponzorálja, amelynek Lydon volt a főszereplője. Ha valaki ezután sem érdeklődik, azon nem tudunk segíteni.

A PiL után a Nagyszínpadon a nem kevésbé legendás Specials ringatózik és ringatja a nézőket ska-zenéjével, majd pedig az obligát Faithless-koncert következik, amely azonban lehet, hogy az utolsó a sorban, mert az elektro-zenekar fáradtnak érzi magát, és a turnézás befejezését fontolgatja. Akit mindez nem hat meg, annak tudjuk helyette ajánlani a kortárs elektronikus zene egyik legsikeresebb csapatát, a slágerekben gazdag live acttel érkező Simian Mobile Discót a Party Arenában, hozzá bemelegítésnek meg ugyanerről a vonalról két hazai nevet, a We Plants Are Happy Plantset és a Tits & Clitset a Meduzában. Az esti alternatív program a Faithless helyett pedig a Világzenein Fela Kuti egykori – és nem mellesleg a világ egyik legjobb – dobosa, Tony Allen, aki húzós afrikai tánczenét játszik majd zenekarával.

A délutáni órákban kóborolni vágyóknak feltétlenül ajánljuk még Szőke és Badár produkcióját az Open-Civil színpadon, amely az elmúlt években ugyanolyan elmaradhatatlan részévé vált a fesztiváloknak, mint a Tankcsapda-koncert, valamint Harcsa Veronikát a jazzhelyszínen. Éjfél előtt viszont kötelező gyülekező mindenkinek az A38-Wan2-nál, ahol Damon Albarn virtuális zenekarának vadhajtása, a Gorillaz Sound System DJ-szettel majd – utána pedig találja ki mindenki maga, merre szeretne továbbmenni. Nem szégyen akár hazaindulni sem, hiszen már eddigre is vastag napon leszünk túl, de persze a keménymagnak a buli csak itt kezdődik el, jelentsen ez bármit is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik