Kultúra

Bolondok napja [Sziget 1. nap]

Hadd szabadjon rejtett tematikát keresni a programban: ez a nap az őrült zenekaroké.

Elég csak végignézni a Nagyszínpad műsorán: nyitásnak például rögtön jön a többszörösen flepnis Gwar, amelynek tagjai nemcsak szörnyeknek vannak öltözve, hanem színes folyadékokkal is spriccelik a közönséget, és altesti humorban is erősek. A zenéjük persze rettenetes, de egyrészt legalább direkt, másrészt meg az utánuk jövők e téren úgyis kompenzálnak: az infantilis punkzene csimborasszója, a Toy Dolls például kapásból utánuk simán megereszt majd egy toccatát két gyagya vicc és egy hülyegyerekvigyor közt.

A koraesti sávban érkező svéd Hives ugyancsak emlékezetes zeneileg is a maga kétperces rakenrolljaival, de legalább ennyire felhívja magára a figyelmet frontembere viselkedésével, aki rögtön „Houston, we have a problem”-et kiált, ha nem működik a mikrofonja. A főfellépőről pedig már ne is beszéljünk, hiszen „nevében az íze”: a legendás pop-ska formációról, a Madnessről beszélünk. Ja, igen: valószínűleg mondani sem kell, de – politikai üzenet ide vagy oda – a napi műsor közepén fellépő Ska-P-től sem áll távol a bolondozás.

Akinek ennyi idiotizmus sem elég, az próbáljon belenézni a francia Inspector Cluzo funk- és diliestjébe az A38-Wan2 színpadon, akinek pedig pont hogy elege van már a hülyülésből, az válassza Amparo Sanchez személyes hangvételű dalait és az Omara Portuondóval érkező Orquestra Buena Vista Social Club kubai estjét a Világzenein, vagy szigorítson latin numetállal és skandináv virgázással a Headbangers Ball pódiumnál, ahol az Ill Nino és a Children of Bodom csapatja. Az ott kapott lendülettel pedig akár lehet is tovább szédülni az örökös Sziget-fellépőnek számító Lord Bishop képregényekbe illő rockandroll-bulijába, vagy a Bad Religion kapkodós-dallamos punkhimnuszait hallgatni.

Bizonyára vannak persze olyanok is, akik nem szeretnének belebolondulni már az első napba, és inkább csak lightosan szemezgetnének – nos, természetesen nekik is szolgál néhány ínyencséggel a fesztivál. Hazai vonalról ilyen az ezúttal a Szigetről jelentkező Random Szerda jazzest Barabás Lőrinc vezetésével, külföldről pedig az Endtroducing címmel minden idők egyik legjobb hiphop-albumát elkövető DJ Shadow fellépése a Party Arénában – de e kör érdeklődésére tarthat számot a Frenák Pál Társulat InTimE című előadása is a színházban.

Akárhogy is, az biztos, hogy rendesen bekezd a Sziget az első teljes értékű programnapon: estére ilyen vagy olyan okból valószínűleg mindenki dülöngélni fog. Persze ez még meg sem kottyan – fájni majd úgy a harmadik naptól kezd, amikor meg már úgyis mindegy. Ennek ellenére a jó kávé- és tealelőhelyeket már ma érdemes lesz feltérképezni, mert alkalmasint életet tudnak menteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik