Kultúra

Bogyó és Babóca – 13 mese [filmpremier]

Ovisok és szüleik figyelmébe! Húsz év után ismét magyar rajzfilmsorozat készült a kicsiknek.

Egy katicalány és egy csigafiú kalandjait követhetik nyomon a Bartos Erika népszerű könyveiből készült mesék animációs változatában. Az ötperces mesék apró történeteket mesélnek el szigorúan erőszakmentes szellemben: kirándulás, születésnap, sárkányeregetés, találkozás egy pókkal, és hasonló események köré szerveződnek a sztorik.

Az Oscar-jelölt M. Tóth Géza és Krizsanics Antonin vállalták a feladatot, hogy 2D-s animációval életre keltsék a mesehősöket, melyek mindegyikének Pogány Judit kölcsönözte hangját. Az erőteljes színek és egyszerű vonalak felhasználásával megrajzolt figurákkal biztosan könnyen azonosulnak a három-, négy-, ötévesek, és az Alma együttes által előadott főcímdalt a sorozat végére fejből fogják tudni. A szülők meg közben relaxálhatnak egyet, egészen addig, míg el nem hangzik a bűvös „pisilni kell!”.

Bartos Erika mesesorozatai hiánypótlóak, az egészen kicsiknek alig készül könyv vagy mese, amely bevezetné őket az élet eseményeibe az általuk felfogható szinten. Marék Veronika óta nem vállalkozott senki arra, hogy rövid történeteket kanyarintson nekik, pedig a Boribon és Kippkopp könyvek több évtizedes sikere biztosította a műfaj létjogosultságát. Lehet, hogy azért, mert a rájuk szabott, nagyon egyszerű nyelvi és képi világ már nehezen reprodukálható felnőtt fejjel? Ezt a mesesorozatot a kicsik élvezni fogják, a szülők meg újabb leckét kapnak türelemből. A sorozatot karácsonykor a televízió is sugározza majd.

Bogyó és Babóca – színes, magyar animációs sorozat. 2010. Írta és rajzolta: Bartos Erika. Rendezte: Krizsanics Antonin és M. Tóth Géza. Narrátor: Pogány Judit. 70 perc. Forgalmazó: KEDD Animációs Stúdió.

Hazai bemutató: augusztus 12.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik