Kultúra

Éled a Sziget [Sziget 0. nap]

Idén hízni kezdett a fesztivál nulladik napja is.

Teljes gőzzel ugyan még most sem indul meg a mulatság a hivatalos bemelegítő napon, de félárbocról vagy takaréklángról sem lehet már beszélni, hiszen három helyszín – köztük a két legnagyobb is – bevetésre kerül, és ezúttal már a külföldiek sem csak véletlenül fognak a nulladik napon a sátraik és a kedvenc ivójuk közti kötött pályáról a színpadok elé tévedni, hogy furcsán nézzenek a fellépő magyar zenekarokra.

Ehelyett többségük sejthető módon a Nagyszínpad felé gravitál majd, amely erre a napra zöld-sárga-fekete zászlót bont és „Reggae & ska ünnepet” hirdet, hiszen itt lesz a legnagyobb a külföldi zenekarok koncentrációja. A műsort ettől függetlenül – tegye fel a kezét, aki meglepődött vagy méltatlankodik – a Ladánybene 27 nyitja majd, oldalán Krsával és a PASO Brass-szal, de azután már tényleg a külföldieké a főszerep: régiek és újak, autentikus jamaicai arcok és Los Angeles-i meg brit reggaesták egyaránt érkeznek. Most gondolatban mindenki kösse össze az iménti jelzőket az Aggrolites, a Toots & The Maytals, a Wailers és a UB40 nevével, aztán ellenőrizze válaszait, és ha telitalálta van, akkor azért, ha meg rosszul vizsgázott, akkor azért nézze meg szép sorban az összes említett fellépőt.

Közben pedig kezdjen gyakorolni az előttünk álló hétre, és szakadjon szépen ketté, hogy ott tudjon lenni a Világzenei Nagyszínpadon tartott Cseh Tamás-emlékkoncerten is, ahol az egy éve elhunyt zenészre emlékeznek azok az előadók és zenekarok, akik az Eszembe jutottál című albumra feldolgozták egy-egy dalát. És persze ne hagyja ki senki a II. Magyar Jazz napját sem, mert ott meg a hazai dzsesszélet kulcsfigurái (Borlaitól Babosig) olyan külföldi nagyságokkal improvizálgatnak, mint George Duke, Tommy Campbell vagy Gary Willis. A feladat adott, tessék felnőni hozzá a lehetőségekhez mérten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik