Kultúra

Repülőnap kezdődik Kecskeméten

A Magyar Honvédség légierejének soha nem látott bemutatóival várja a látogatókat a XI. repülőnap Kecskeméten.

A seregszemle az elmúlt években komoly rangot vívott ki magának, hiszen mára egyike Európa öt legnagyobb ilyen rendezvényének, Közép-Európában pedig a legszínvonalasabb és leglátogatottabb a kecskeméti légi parádé. Az idei programok a jubileum jegyében szerveződnek: 2010-ben ünnepli 100. évfordulóját a magyar katonai repülés, illetve 30 éve járt először magyar az űrben, Farkas Bertalan személyében.

Szombaton az űrhajósról elnevezett élményvonatot indít a Nyugati pályaudvarról a MÁV Nosztalgia és a Közlekedési Múzeum Kecskemétre. A vonaton berendezett kiállításon Farkas Bertalan személyesen tart előadást az érdeklődőknek a repülés történetéről.

A parádé programjai jórészt a már megszokott forgatókönyv szerint, változatlan jegyárakkal, ám minden tekintetben a korábbi eseményeket felülmúló kínálattal várják majd a látogatókat. Változás az eddigiekhez képest, hogy nyitókép helyett haditechnikai képesség-bemutatóval veszi kezdetét a kétnapos rendezvény, melynek statikus és dinamikus bemutatóin legalább száz repülőgépet – köztük Kecskeméten először a Szu 27-est, valamint Eurofighter, Rafale, F-16, F/A-18, F-15, illetve JAS-39 Gripen típusú harci repülőgépeket – tekinthet meg a közönség.

Ezen kívül számos helikopter és remélhetőleg a korábban nagy sikert aratott Boeing C-17-es óriás szállító-repülőgép is megtekinthető lesz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

A repülőnap rangját tükrözi, hogy idén 28 meghívott országból 22 jelezte részvételi szándékát. Így egyebek között itt lesznek a kötelékrepülés “sztárjai”: az olasz légierő büszkesége, az 50. születésnapját itt ünneplő Frecce Tricolori, a Török Csillagok és a horvát Vihar Szárnyai.

Kecskeméten először mutatkozik be a svájci Patrouille Suisse, a Breitling Team és Magyarországon első alkalommal lesz látható a lengyel Iskra kötelék. A hazai színek képviseletében levegőbe emelkedő pilóták mindkét napot eddig soha nem látott bemutatóval zárják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik