Kultúra

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyílt a Balaton-part legnagyobb hagyományokkal rendelkező borászati rendezvénye.
Kapcsolódó cikkek

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepélyes megnyitón hangsúlyozta: három oka is van annak, hogy szívesen nyitja meg a nagy hagyományú borheteket. Mint mondta: egyrészt szereti a bort, és fehér bor esetében csakis balatonit iszik, másrészt közel áll szívéhez Balatonfüred, amely város az utóbbi években “egészen szembetűnő szépségűvé” fejlődött, és az ország “egyik ékszerévé vált”.

Harmadsorban személyes okot említett a miniszter, nevezetesen: Bóka István (Fidesz), Balatonfüred polgármestere abba a generációba tartozik, amelyet az 1980-as évek elején tanított a budapesti jogi karon és a Bibó Szakkollégiumban. Ez a kapcsolat “talán ma már barátinak nevezhető” – jegyezte meg a miniszter. Fellegi Tamás – a mintegy 300 érdeklődő nem kis derültségére – elmondta, hogy most “leleplezi” mindkettőjüket, ugyanis Bóka Istvánnal egy csapatban fociztak a jogi kar bajnokságában, csapatuk neve pedig a “Folyik a sör” volt.

Bóka István szerint a füredi borhetek rendezvénye azért is különleges, mert itt “csak és kizárólag” a Balatonfüred-Csopak történelmi borvidék borait kóstolhatják meg az emberek. Nekünk az itt élő gazdákat kell erősítenünk, s népszerűsíteni a “zászlósborunkat”, az olaszrizlinget – fogalmazott a polgármester.

A megnyitón felavatták a Balatonvin Borlovagrend hat új tagját is, köztük Fellegi Tamás minisztert. A borlovagrend nagymestere bejelentette, hogy a 2010-es év szőlésze és borásza a Füred-Csopak történelmi borvidéken Mészáros József, pécselyi gazda lett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik