Kultúra

Törvényesen tartják vissza egyes színházi társulatok támogatását

A kormány szerint 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112 százalékát.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium határozottan visszautasítja a Magyar Szocialista Párt vádját, miszerint törvénytelenül tartaná vissza egyes színházi társulatok támogatását – közölte a tárca kultúráért felelős államtitkársága. A közlemény szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az egyes művészeti intézményeknek és szervezeteknek az Előadó-művészeti Tanács által javasolt támogatások 34 százalékát a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében, az erre vonatkozó, 2010. június 18-án elfogadott kormányhatározat értelmében zárolta, tehát semmilyen törvénytelenséggel nem vádolható.

“Különösen sérelmes egy ilyen hamis vád attól a párttól, amelynek kulturális minisztere, Hiller István már idén januárban meghirdethette volna a pályázatokat, és hivatali ideje alatt ki is fizethette volna a szóban forgó támogatásokat” – írták.

Szerintük a jogelőd miniszter késlekedése olyan helyzetet teremtett, amelyben a pályázatok elbírálása és a támogatások kifizetése a kormányára hárult akkor, amikor a költségvetési források már elégtelenek voltak az év hátralévő részére.

Emlékeztettek: a kormányváltáskor a kormánynak azzal kellett szembesülnie, hogy 2010 júniusára a költségvetési hiány elérte az egész évre tervezett összeg 112 százalékát. Emiatt 40 milliárd forintot kellett zárolni a minisztériumok idei kiadásaiból, amelyeket a kormány egy határozatában részletezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik