Kultúra

A varázslótanonc [filmpremier]

A Walt Disney-féle Fantasia mai átirata attól a perctől kezdve kacagtató vígjáték, amikor rájövünk, az alkotók sem vették komolyan magukat.

Már a felütés megmosolyogtat: a nagyhatalmú Merlinnek három tanítványa volt: Balthazar Blake (Nicolas Cage), Maxim Horvath (Alfred Molina) és a szép Veronica (Monica Bellucci). Aha. Az ősrégi kódexekben pontosan felismerhető vonásokkal szerepelnek, együtt küzdöttek Merlin gyilkosa, a gonosz Morgana le Fay ellen, de Horvath elárulta őket. Balthazar a varázslónőt végül Veronicával együtt egy matrjoska babába zárta. Tessék? Hát igen, kissé történelmietlen az alaphelyzet. Ahhoz, hogy végleg elpusztítsa a gonoszt, Balthazarnak meg kell találnia az első merliniánust, akinek az ujjára illik a sárkányos gyűrű. Snitt, főcím.

New Yorkban vagyunk, ahol egy Végtelen történetre hajazó jelenetben az ifjú Dave egy felettébb fura boltban találkozik Balthazarral, de egy balszerencsés manőver következtében egy vázába zárja Horvath-tal együtt. A valódi történet akkor kezdődik, amikor 10 év múlva kiszabadulnak. Dave (Jay Baruchel) ekkor már fizikustanonc, és amennyi szó esik a fizikáról és az elektromosságról, minden gimnáziumi fizikatanár odalesz. A gátlásos srác újra találkozik Balthazarral, és ezúttal meg sem állnak a képzésben a mester fokozatig, hiszen Horvath a halottak feltámasztására készül. Közben persze befigyel a szerelem is, könnyebb úgy csajozni, ha az ember tud varázsolni.

Jon Turteltaub (A nemzet aranya) speciális effektekkel teletűzdelt tinifilmet készített egy srác férfivá válásáról. A film egyetlen erénye, hogy tele van önironikus gegekkel. Képes rá, hogy kicikizze Nicolas Cage-et, ami nagyon ráfért.


The Sorcerer’s Apprentice
– színes, amerikai akciófilm. 2010. Rendezte: Jon Turteltaub. Szereplők: Nicolas Cage (Balthazar Blake), Jay Baruchel (Dave Stutler), Alfred Molina (Maxim Horvath), Teresa Palmer (Becky), Monica Bellucci (Veronica), Toby Kebbell (Drake Stone), Omar Benson Miller (Bennet), James A. Stephens (Merlin). 103 perc. Forgalmazó: Fórum Hungary.

Hazai bemutató: augusztus 5.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik