Kultúra

A szupercsapat [filmpremier]

A nyolcvanas évekbeli sorozatból készült mozifilm tisztességes iparos munka. Tankot még nem láttunk szabadesésben!

„Hannibal” Smith ezredes (Liam Neeson), „Face” Peck hadnagy (Bradley Cooper), az őrült Murdock százados (Sharlto Copley), és „Bosco” őrmester (Quinton Jackson) különleges egységét egy olyan bűntény miatt körözik, amit nem ők követték el. Tisztára kell mosniuk nevüket, mielőtt a katonai rendőrség nyomozója (Jessica Biel) és a CIA ügynöke, Lynch (Patrick Wilson) lecsap rájuk.

Ha valakinek megvolt az élmény a tévében, látni fogja, hogy Hannibal ezredesként Liam Neeson vigyorgó szájából ugyanúgy lóg a szivar, a Boscót alakító full contact bajnok fekete fejét ugyanolyan irokéz taréj ékesíti, Face ugyanúgy csajozik, mint a sorozat régi figurái. Csak éppen az akciójelenetek látványeffekteket tupírozták fel, helyezték mai közegbe és tették versenyképessé. Márpedig van autós, repülős, helikopteres, felhőkarcolós üldözés, robbantás, trükk és tűzijáték dosztig.

A sorozat után a mozifilm központi üzenete is a „mindenki egyért, egy mindenkiért”, melyet a közös, összekovácsoló vietnámi élmények helyett itt persze Irak helyettesít. Hogy szofisztikálják az erőszak ábrázolását, néhány Gandhi-gondolat is belekerült a magvasnak éppen nem mondható mondandóba. Kőprofi a rendezés, Joe Carnahan (Füstölgő ászok, Narkó) tette a dolgát, ahogy kell. Szórakoztató kétórás csihi-puhit tett le az asztalra. Ennyit, és nem többet. De nem is kevesebbet!

The A-Team – színes, amerikai akcióvígjáték. 2010. Rendezte: Joe Carnahan. Szereplők: Liam Neeson, Bradley Cooper, Sharlto Copley, Quinton Jackson, Jessica Biel, Patrick Wilson. 121 perc. Forgalmazó: InterCom.

Hazai bemutató: augusztus 5.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik