Kultúra

Nagyszabású Da Vinci-kiállítás jövőre Londonban

A Nemzeti Galéria (National Gallery) jövőre nyíló tárlatára az olasz mester ismert műveinek legalább harmadát egybegyűjtik.

A galéria közlése szerint da Vinci 15 ismert festménye közül még soha nem volt annyi egy helyen látható, mint a Leonardo da Vinci: Festő a milánói udvarban című kiállításon, amely 2011 novemberében nyitja majd meg kapuit.

Több mint négy évnyi tárgyalássorozatot követően sikerült a tárlatra megnyerni öt képet, de a kiállítandó da Vinci-alkotások száma még további hárommal bővülhet.

A da Vinci munkásságát bemutató korábbi kiállításokkal szemben, amelyek feltalálóként, tudósként és rajzolóként mutatták be a reneszánsz mestert, a londoni tárlat festői technikájára koncentrál. Középpontjában azok az alkotások állnak majd, amelyeket az 1480-as és 1490-es években festett Ludovico Sforza milánói herceg udvarában.

Bár egyik leghíresebb alkotása, a Mona Lisa Párizsban marad, a Louvre-ból Londonba érkezik a tárlatra da Vinci La Belle Ferroniere című portréja, a szentpétervári Ermitázsból a Madonna Litta (Madonna és a gyermek Jézus), a Vatikáni Képtárból pedig a Szent Jeromos című kép.

Az utolsó vacsora életnagyságú másolatát – amely nem sokkal az eredeti után készült – szintén kölcsön kapják a kiállításra, amelyen a festmények mellett da Vinci vázlatait is láthatja majd a közönség.
A tárlat ötletét a londoni Nemzeti Galériában őrzött Sziklás Madonna nemrég befejeződött restaurálása adta. A szervezők látogatói rekordot várnak a 2011. november 9. és 2012. február 5. között nyitva tartó kiállításra, s azt remélik, hogy a jegybevételekkel sikerül majd ellensúlyozni a biztosítási költségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!