Kultúra

40 ezer dollárt érhet az első Batman-képregény

Elárverezik a képregény hetven évvel ezelőtti első kiadásának legjobb állapotban lévő példányát.

A Mike Wheat alaszkai gyűjtő egyik legértékesebb darabjának tekintett, 1940 tavaszán megjelent képregényt a dallasi Heritage Auctions bocsátotta árverésre.

Az előzetes becslések szerint a füzet legkevesebb 40 ezer dollárt (8,6 millió forintot) érhet, miközben a csütörtöki árverésre érkezett online licitek már 35 ezer dollár fölött járnak.

Wheat a képregényeket befektetésként is kezeli, és – mint mondta – most jött el annak az ideje, hogy ezt a példányt valaki más birtokolja.

Az első kiadás elfeledett példánya az 1970-es évek elején került elő egy kidobott öltözőszekrény fiókjából. Az akkoriban már ismert alaszkai gyűjtő 1974-ben mindössze 300 dollárért (65 ezer forintért) vásárolta meg.

A képregény értékét fokozza, hogy a hideg éghajlatnak köszönhetően a papír tökéletes állapodban maradt meg – mondta Barry Sandoval, az aukciósház igazgatója.

“A képregényeket olcsó újságpapírra nyomták, amelyek a texasi vagy a louisianai párás klímában tárolva 70 év után könnyen szétmorzsolódnának, azonban Wheat példányának lapjai még mindig fehérek és ropogósak” – magyarázta az igazgató.

A képregények állapotát egy 1-10 közötti skálán értékelik. Az alaszkai képregény 5,5-ös minősítést kapott, amely egy újabb képregénynél csak közepesnek, de az antik példányoknál kitűnő minőségnek számít.

A Batman-képregény első önálló kiadása előtt az új karakter 1939-ben jelent meg először egy képregénymagazinban, amelynek borítóján a “bőregér” világossárga háttér előtt, kötélen lengedez a város felett. Különleges címlapja miatt e füzet idén februárban 1 millió dollárt ért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik