Kultúra

Fiatal a versenyfilmesek mezőnye Velencében

23 produkció indul a velencei Arany Oroszlánért.

Sofia Coppola és Darren Aronofsky versenyfilmjein kívül további huszonegy nemzetközi produkció indul a szeptemberi velencei filmfesztivál fődíjáért – jelentette be csütörtökön a fesztivál igazgatója, Marco Müller. A rendezők átlagéletkora 47 év.

A 39 éves Coppola Somewhere című drámáját mutatja be, amely egy leharcolt színész és eltávolodott lánya kapcsolatáról szól. A 41 esztendős Aronofsky tavaly A pankrátor című filmjével vitte el az Arany Oroszlánt, idén Black Swan című, kulisszák mögött játszódó balettdrámájával érkezik, amelynek főszerepeit Natalie Portman, Vincent Cassel és Winona Ryder alakítja.

Richard Lewis az Így látta Barney című, Mordecai Richler tollából megjelent szatirikus kultregény adaptációjával jelentkezik, Tom Tykwe német filmrendező pedig Drei című szerelmiháromszög-történetével szállt be a mezőnybe. A rendezők listáját Vincent Gallo, Julian Schnabell és Abdellatif Kechiche francia rendező is gazdagítja, de olasz, japán, kínai, orosz, görög és chilei alkotások is szerepelnek a versenyprogramban.

Négy háromdimenziós alkotás külön programban indul a fesztivál tavaly alapított 3D-díjáért.

A közel nyolcvan világpremier között mutatják be Julie Taymor A vihar című Shakespeare-feldolgozását, amely a szeptember 1. és 11. között zajló 68. velencei mustra zárófilmje lesz.

Az Arany Oroszlán-díjat odaítélő nemzetközi zsűrit Quentin Tarantino vezeti. Egy oroszlán sorsa már eldőlt: John Woo filmrendező életműdíjat kap munkásságáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik