Kultúra

Az utolsó léghajlító [filmpremier]

Kár volt az eredeti animéből élőszereplős akció-fantasy filmet rendezi. M. Night Shyamalan mellényúlt, és még a 3D-hatás is harmatgyenge.

A jövőben játszódó történet kilúgozott keleti filozófiával ötvözött olcsó horoszkóp rovat: a lobbanékony, hataloméhes Tűzhajlítók leigázták a Földet, igájukba döntve a Földhajlítókat és a Vízhajlítókat, kipusztítva a Léghajlítókat. Azaz mégsem, az utolsó léghajlító, a kiválasztott avatar elszökött a felelősség elől, és 100 éven keresztül egy jéggömbben várakozott, hogy mégiscsak beteljesedjen sorsa. Egy ifjú vízbűvölő testvérpár megtalálja, megvédik az elpusztítására törekvő tüzesektől, és segítenek neki visszaállítani a rendet a kizökkent világban.

Sajátos módon a tűzhajlítókat csak indiaiak, a vízhajlítókat fehérek, a lég- és földembereket meg keleti arcok alakítják. Az elemek összecsapásával kecsegtető, látványosnak ígérkező akciójelenetek inkább kacagtatóak, mint lenyűgözőek. Először tajcsizni kell, utána mozdulnak meg az elemek, de az animált tűz furcsán ég, és a koreográfia cseppet sem meggyőző. A végletekig leegyszerűsített vulgárfilozófia részeként akkor változik meg a világrend, amikor a csinos vízhajlító hercegnő haja színét – életét – áldozza fel érte. Lehet, hogy Shyamalannak érdemes volna a jól bevált horrorzsánernél maradni, és többet nem próbálkozni ilyen utólag 3D-sített bulvárhaikukkal.

The Last Airbender – színes, akció-fantasy. 2010. Rendezte: M. Night Shyamalan. Szereplők: Noah Ringer (Aang), Nicola Peltz (Katara), Jackson Rathbone (Sokka), Dev Patel (Zuko), Cliff Curtis (Firelord Ozai), Jessica Andres (Suki), Seychelle Gabriel (Yue), Shaun Toub (Iroh). 103 perc. Forgalmazó: UIP-Duna Film.

Hazai bemutató: július 22.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik