Kultúra

Nemzetközi folklór fesztivál Nógrád megyében és Szlovákiában

Három napon át tizenhárom fellépő csoport részvételével öt helyszínen zajlik a Nógrádi Folklór Fesztivál július 30. és augusztus 1. között.

Hagyományosan a Somoskő váránál tartott europiknikkel kezdődik a program, ide érkeznek a fellépők. Szlovákiában Losoncon és Ragyolcon, Nógrád megyében pedig Salgótarjánban, Bánkon és Mihálygergén mutatkoznak a népzenei és néptáncegyüttesek. A helybéli és a szlovákiai fellépők mellett Paraguayból, Olaszországból, Írországból és Grúziából érkeznek csoportok.

A fesztivál keretében vasárnap Bánkon rendezik meg a 44. Nógrád Megyei Nemzetiségi Találkozót, és a Magyarországi Szlovákok 14. Országos Folklór Fesztiválját.

A kísérő-rendezvények között a nógrádi gasztronómiából is ízelítőt kapnak az érdeklődők, a kínálatban lesz a sertéspörkölt, a tócsni és a brinzás haluska, rendeznek grúz és ír táncestet és sörivóversenyt is.

Az I. Nógrádi Folklór Fesztivált 1996. július 31-én nyitották meg a rárósi szabadtéri színpadon. Az Ipoly két partján élő magyarok és szlovákok népi kultúráját őrző fesztivált 2000-től rendezik Magyarország és Szlovákia területén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik