Kultúra

Kezdődik a palicsi filmfesztivál

A legújabb magyar és belga filmekből is adnak válogatást a vajdasági Palicson az Európai Filmek Fesztiválján.

A szombati nyitófilm Srdjan Koljevic szerb rendező alkotása, A betört orrú asszony lesz.

A versenyfilmek programjában csütörtökön vetítik le Orosz Dénes Poligamy című első alkotását. Előtte kedden Srdjan Karanovic szerb rendező szerb, magyar, szlovén, horvát és francia koprodukcióban készült Besa – Az adott szó című filmjét vetítik.

Az új magyar film című program bemutatása vasárnap kezdődik és naponta délután hatkor láthatják az érdeklődők a palicsi szabadegyetem mozijában hat filmet: a Köntörfalak, a Papírrepülők, A vágyakozás napjai, az Intim fejlövés, az Utolsó jelentés Annáról és a Kaméleon című mozit.

A Mladi duh Evrope (Európa fiatal lelke) című program magyar filmje a Jancsika és a libuskák című 6 perces kísérleti mesefilm lesz, Igor és Ivan Buharov, valamint Vasile Croat munkája.

Az Hommáge program az idei életműdíjas Costa Gavras görög születésű francia rendező filmjeiből ad válogatást, levetítik például a Z avagy egy politikai gyilkosság anatómiája és az Eltűntnek nyilvánítva című híres alkotásait. Mellette kitüntetik Goran Markovic szerb rendezőt is, akinek legismertebb filmje a Magyarországon is vetített Tito és én. A belgrádi egyetemen tanít rendezést és a brüsszeli európai filmművészeti akadémia tagja. Mindkét rendező a fesztivál díszvendége. Életműdíjas volt a palicsi filmes seregszemlén korábban többek között Szabó István, Jancsó Miklós és Bacsó Péter magyar, Jirí Menzel cseh, Krzysztof Zanussi lengyel, Dusan Makavejev és Goran Paskaljevic szerb rendező.

Zelimir Zilnik szerb dokumentarista, aki a délszláv háború befejezése után Nyugat-Európából visszatoloncolt gyerekekkel, cigányokkal készített nagy visszhangot kiváltott filmeket, ugyancsak elismerést kap a fesztiválon és hat dokumentumfilmjét is levetítik.

A palicsi fesztivált 1992-ben alapította a szabadkai önkormányzat. A palicsi filmes estékből kiindulva először regionális fesztivállá bővítették azzal a céllal, hogy a nehéz háborús időkben az elzártságot megtörjék, majd 2003-tól a palicsi fesztivált a 10. évfordulón az európai filmek bemutatóhelyévé tette az európai filmfesztiválok koordinációs testülete, amely fölvette tagjai sorába a palicsi fesztivált.

A seregszemle végén Arany Torony díjat kap a legjobb film, Palicsi Torony díjat a legjobb rendezés és kiosztják a zsűri különdíját is – olvasható a www.palicfilmfestival.com című honlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik