Kultúra

Íróember módosítója után jöhetnek a kulturális fejcserék

Egy módosító javaslat készíti elő az intézményvezetők cseréjét.

“Last minute” javaslatként értékeli a hvg.hu a fideszes L. Simon László beadványát, amely a gazdasági és pénzügyi salátatörvény módosításaként voltaképpen a kulturális intézmények vezetőcseréit készíti elő.

A javaslat szerint a jövőben csak olyan ember lehet közgyűjtemény vezetője, akinek szakirányú felsőfokú végzettsége mellett államháztartási vezetési ismerete és vezetői gyakorlata is van.

Államháztartási vezetési ismereteket viszont csak a szakminiszter szempontjai szerint akkreditált tanfolyamon lehet szerezni. Ez a rendelkezés visszamenőleges hatályú lenne. Az utóbbi fél évben kinevezetteknek egy éven belül, az ennél korábban, de még legalább két évig hivatalban lévőknek 2011 végéig kell igazolni a tanfolyam elvégzését.

Hasonló szelekciós célt szolgált a kormányrendelet, amely szerint a kormány alá tartozó intézményeknél az állományon kívüliekkel, szellemi tevékenységre új szerződés nem köthető, a lejárók nem hosszabbíthatók meg, a hatályosakat pedig felül kell vizsgálni.

Erre hivatkozva nem hosszabbították meg Kovalik Balázsnak, az Operaház megbízott művészeti igazgatójának a szerződését, de a regula más színházak, kulturális intézmények szerződéses munkatársait is fenyegetheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik