Kultúra

Felfedte titkait a Sziklás Madonna

Leonardo da Vinci Londonban őrzött Sziklás Madonnájának restaurálása során a festmény számos titkára derült fény.

A Sziklás Madonna címet Leonardo da Vinci két vallásos tárgyú képe is viseli: a korábbi, 1483 és 1486 között festett változatot a Louvre őrzi, a későbbi (1491-1508) pedig a Londoni Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítja 1880 óta.

Az utóbbi kép másfél évig tartó restaurálása során bebizonyosodott, hogy a festmény teljes egészében Leonardo da Vinci műve, nem dolgoztak rajta az asszisztensei, mint azt korábban feltételezték. A tévedést az okozta, hogy a képet nem fejezte be a művész, így a festmény különböző részei különböző “készültségi fokot” mutatnak.

A kép megtisztítása során újból napvilágra került számos olyan részlet, amelyet az 1948-49-ben felvitt lakkréteg elrejtett. Az elmúlt hat évtized alatt a fedőréteg igen rossz állapotba került, elhomályosítva a finom árnyalatokat, különösen a festmény sötétebb tónusú részein. Ez viszont kihatott a kép keltette térhatásérzetre.

Az infravörös fény alkalmazásával azt derítették ki, hogy a festmény alatt két másik vázlata rejtőzködik. Ezek egyike teljes mértékben különbözött a festmény tematikájától, míg a másik a Sziklás Madonna volt, ám lényeges eltérésekkel.

A festmény – új keretben – szerdától látható ismét a Londoni Nemzeti Galériában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik