Kultúra

Duna-stratégiát szeretne a bécsi Collegium Hungaricum vezetője

Méhes Márton igazgató az osztrák Der Standard című lapnak nyilatkozott.

Az európai uniós Duna-stratégia kulturális központjává tenné a bécsi Collegium Hungaricumot Méhes Márton igazgató.

A Der Standard című osztrák lapnak nyilatkozó Méhes Márton olyan hálózat létrehozását javasolja, amely a regionális vonatkozású témákban összeköti a Duna menti országok kulturális és más intézményeit, és segíti az együttműködést a művészet, a kultúra, a kulturális turizmus és az úgynevezett kreatív ipar területén.

Méhes a Dunai Kulturális Klaszter tervéhez szeretné elnyerni Bajorország és Ausztria támogatását, és együttműködésre törekszik Szlovákiával. Két partnerrel jött eddig létre együttműködés: a regensburgi Donumenta kortárs művészeti intézettel és a bécsi Múzeumnegyeddel – írta a Der Standard.

A lap ugyanazon az oldalon Pécs európai kulturális fővárosi programjairól is cikket közölt. Az évezredes kulturális és nemzetiségi keveredések városaként Pécs az egyik lehető legalkalmasabb város Európa Kulturális Fővárosának – írta a lap.

Csaknem minden más európai városnál jobban megérdemli Pécs, hogy kulturális főváros legyen, hiszen a város történetében és építészetében tükröződik minden nagy történelmi korszak. A városban és Baranya megyében kilenc elismert kisebbség van és mindegyik képviselettel rendelkezik, emellett Pécsett öt kétnyelvű gimnázium található, és itt működik a világ egyetlen roma gimnáziuma és Magyarország legrégebbi egyeteme – írja a Der Standard.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik