Kultúra

Filmes produkciók végnapjai

A minisztérium egy júliusi határidő miatt már júniusban sem fizetett.

Magyar filmek már megkezdett forgatását és a filmalapítvány működését is veszélyezteti, hogy a kormány visszatartja a területnek szánt havi állami támogatást. A Népszabadság szerint pénzügyi zárlatra is számítani lehet. Néhány produkció komoly nehézségekkel küzd.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma azért nem utalta ki a költségvetésben szereplő idei támogatás júniusi részét, mert a filmalapítvány még nem számolt el a tavalyi támogatással. Az elszámolás határideje viszont július 31., és a dokumentum már elkészült.

Kőrösi Zoltán kuratóriumi elnök szerint csőd fenyegeti a közalapítványt és a producereket is, ha a korábbi kormánnyal 2013-ig kötött, összesen 26 milliárd forintról szóló támogatási szerződést a jelenlegi kabinet nem tartja be.

Az illetékes tárca egyelőre nem árulja el, milyen mértékű pénzügyi zárlatot rendelnek el az egyes kulturális területeken. Ami a filmtámogatást illeti, a lap úgy tudja, Szőcs Géza kulturális államtitkár eredetileg 1,5 milliárdos zárlatot helyezett kilátásba, de ez remélhetőleg csak 750 millió lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik