Kultúra

Szakácskönyvvel rukkol elő a kritikus, aki nem tud enni

Pajzsmirigyrákja miatt több műtéten és kemoterápián is átesett, csövön keresztül táplálja magát, Rogert Ebert most mégis arra vállalkozott, hogy szakácskönyvet jelentet meg.

A The Chicago Sun-Times filmkritikusa nyolc éve küzd a rákkal. Emiatt kemoterápiára járt és több műtéten is átesett: az egyik balul sikerült operáció következtében beszélni és enni sem tud többé. Beszélni most egy speciális, saját hangját kölcsönző számítógéppel tud és egy csövön keresztül táplálja magát a kritikus, aki most saját szakácskönyvvel jelentkezik.

A könyvet Ebert kedvenc konyhai eszköze, a rizsfőző ihlette, amit a 68 éves kritikus egyszerűen fazéknak nevez. “A fazék és használata. A rizsfőző romantikája és rejtelme” címet viselő könyv szeptemberben jelenik majd meg, az ötlete pedig Ebert egy blogbejegyzésből merítette. Még 2008-ban a kritikus írt egy bejegyzést a rizsfőzőről, amelyre akkor kommentek százai érkeztek. A filmkritikus most összegyűjtött több mint két tucat receptet, melyeket könnyed, szellemes stílusban közöl.

“Az biztos, hogy az egészségügyi problémáim miatt nem ehetek, a főzéstől azonban nem ment el a kedvem. Sőt, az most egy sokkal tisztább, a biológiai szükséglettől mentes gyakorlattá vált számomra” – írja Ebert könyve elején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik