Kultúra

A Hair klasszikus átirata a zenei fesztiválon

Tízkülönleges koncert öt héten át a Városligetben.

Klasszikus művek mellett dzsessz, klezmer zene és könnyebb dallamok is felcsendülnek idén nyáron a Vajdahunyadvárban a 20. alkalommal megrendezendő zenei fesztiválon hétfőtől öt héten át. A zárókoncerten a Hair című musical klasszikus zenei átiratát is hallhatja a közönség.

Mint azt Bálint Gábor, a ligeti koncertsorozatot rendező Musica Hermina Alapítvány vezetője elmondta, az idei hangversenysorozat 10 koncertből áll, amelyekre hétfőnként és csütörtökönként várják a közönséget. A rendező a tavalyi, művészi és anyagi értelemben egyaránt sikeresnek ítélt sorozat után idén is “telt házas” koncertekre számít – a nehezedő gazdasági körülmények ellenére is. A jegyárak hat éve változatlanok, a rendezvényeket a minimális, pályázati úton szerzett állami pénztől eltekintve a bevételek tartják el, s a Magyar Mezőgazdasági Múzeum sem emelte infrastrukturális szolgáltatásainak díjait, ezzel is támogatva a rendezvénysorozatot.

“A ligeti koncerteket húsz év alatt mintegy 200 ezer ember látogatta, a sorozat tehát jelentős kulturális eseménnyé vált”- mondta Bálint Gábor.

A nyitókoncerten, július 12-én a Szent István Király Szimfonikus Zenekar Schubert-, Grieg- és Saint-Saëns-műveket ad elő Jandó Jenő zongoraművész közreműködésével, majd a MÁV szimfonikusok lépnek fel Baráti Kristóf hegedűművésszel közös Beethoven-esttel július 15-én.

Különleges eseménynek számít a már több komoly versenyen díjat nyert, 14 éves Szokolay Ádám Zsolt fellépése. A fiatal zongorista a Budapesti Vonósokkal ad Mozart- és Haydn-estet július 19-én. Július 22-én a Liszt Ferenc Kamarazenekar, valamint Lendvay József és Tfirst Péter hegedűművészek barokk koncerttel várják a közönséget.

Július 26-án a Magyar Virtuózok Kamarazenekar Vivaldi, Bach, Csajkovszkij, Boccherini és Rossini darabjaiból válogat. A nyári zenei sorozat egyik hagyományos fellépője, a Budapest Klezmer Band július 29-én szórakoztatja a közönséget.

Ugyancsak visszatérő fellépő a 100 Tagú Cigányzenekar, amely fennállásának 25. évfordulója alkalmából jubileumi koncertet ad augusztus 5-én. Először lesz azonban a sorozat vendége a Budapest Ragtime Band, amely Polyák Lilla, Homonnay Zsolt és Falusi Marianna közreműködésével magyar és világslágereket játszik augusztus 2-án.

A nyáresti hangulathoz illő szerenád estet tart a Mendelssohn Kamarazenekar augusztus 9-én, majd augusztus 12-én, a sorozat utolsó koncertjén igazi zenei csemegével szolgál a szimfonikus zenekarrá bővülő Musica Sonora Kamarazenekar. A Semmelweis Kórussal és több énekessel együtt a Hair című musical klasszikus zenei változatát adják elő Pejtsik Péter átdolgozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik