Kultúra

270 millió dolláros büntetés a Disneynek

Manipulálták a könyvelést a "Legyen Ön is Milliomos!" amerikai bevételeinek elosztásakor.

Hat éven át tartó pereskedés után példaértékű ítélet született egy médiaperben Kaliforniában. A Celador International nevű brit cég 400 millió dolláros kártérítést követelt a The Walt Disney Co.-tól, mondván, a cég ennyivel rövidítette meg őket a nálunk is nagy sikerrel vetített Legyen ön is milliomos! című vetélkedő bevételeinek elosztásakor. A bíróság 270 millió dolláros, szokatlanul magas összegű kártérítést ítélt meg a Celadornak.

A brit cég 2004-es keresete szerint a tulajdonát képező vetélkedő amerikai sugárzásának hasznát az ABC és a gyártó stúdió a könyvelés manipulálásával a valósnál lényegesen alacsonyabbnak tüntette fel, ezáltal több száz millió dollártól fosztotta meg őket.

A két cég 1999-ben kötött megállapodást.

A keresztbeszámlázások és fiktív költségek feltüntetése nem új keletű Hollywoodban, de a megkötött üzletek annyira bonyolultak papíron, hogy nem sok esetben lehet nyomára akadni a pénznek. A Celador ügyvédei viszont igen kitartóak voltak, és bizonyítékokat szereztek arra vonatkozóan, hogy a Disney pontosan tudta, mennyibe került a műsor előállítása, és szándékosan manipulálta a könyvelést. Egyik bizonyítékuk a Disney egykori elnöke, Michael Eisner belső emailje volt, amiben azzal henceg, hogy a műsor jogai legalább egymilliárd dollárt érnek, és gúnyos megjegyzésekkel illette a naiv brit partnereket.

A Disney természetesen fellebbezett az ítélet ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik