Kultúra

Plágiumper a Led Zeppelin ellen

Dazed and Confused című dala plagizálásáért beperelte a Led Zeppelint Jake Holmes folkénekes.

A hetvenéves zenész 1967-ben írta meg és rögzítette saját Dazed and Confused című dalát, és eddig is közismert tény volt, hogy a Led Zeppelin gitárosa, Jimmy Page tőle vette zenekara egyik legnagyobb slágerének ötletét, így meglepő, hogy több mint 40 év után került bíróság elé az ügy.

Page egyébként még a Led Zeppelin előtti időkben, a Yardbirds tagjaként ismerte meg Holmes számát, és már akkoriban játszani kezdte a saját verzióját I’m Confused címmel, stúdióban azonban csak a Led Zeppelinnel rögzítette két évvel később, a csapat bemutatkozó albumára, immár Dazed and Confused címmel. Holmes a lemez borítójában nem szerepelt dalszerzőként.

Page annak idején a szöveget és a zenét is megváltoztatta, hogy elkerülje a plágium vádját, de mivel a két dal között így is van hasonlóság, elképzelhető, hogy elveszti a pert. Ha így történik, a törvények szerint három évre visszamenőleg kell jogdíjakat fizetnie.

A Led Zeppelinnek egyébként nem ez az első plágiumügye: Willie Dixon 1985-ben már pert nyert a zenekar ellen, miután a bíróság kimondta, hogy az általa jegyzett, You Need Love című Muddy Waters-szám egyértelműen visszaköszön a Led Zeppelin Whole Lotta Love-jából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik