Kultúra

Budapest Európa Hollywoodja

Európa Hollywoodja a Duna mentén Budapest, amelynek jobban megy, ha az eredeti Hollywood Kaliforniában gazdasági nehézségekkel küzd - írta a The New York Times.

Budapest festői szépségű város Közép-Európa szívében, amely az évek során sok szerepet játszott; Buenos Aires utcáit imitálta például az 1996-os Evita című filmben és Münchenné változott Steven Spielberg azonos című 2005-ös mozijában. Éppen most forgatják a Rítus című, Rómában játszódó bűnügyi filmet Anthony Hopkinsszal a főszerepben. Budapest sokarcú város a filmezéshez, igazán azonban a pénzügyi előnyök teszik a magyar fővárost Duna menti Hollywooddá.

Több tucatnyi külföldi filmes és televíziós produkció Budapestet választja az európai forgatás helyszínéül Prágával, Párizzsal, Londonnal vagy Szófiával szemben. A külföldi produkcióknak biztosított 20 százalékos adó-visszatérítés, a gyenge magyar valuta és az olcsó munkaerő a vonzó – állapította meg a tekintélyes újság Budapestről szóló terjedelmes tudósításában.

Nagy összegekről van szó, Magyarország 2004 óta több mint megtízszerezte a külföldi filmekből és koprodukciókból eredő bevételeit, amely 2009-ben elérte a 157 millió dollárt. Marketinges szakemberek rámutatnak: a bevételeken túl az ország nemzetközi hírnevének is jót tett, hogy Budapest a filmes központ varázsával bír, több turista és külföldi befektetés érkezik az országba.

Néhány producer azonban egyre jobban aggódik az adó-visszatérítés miatt, mivel a gazdasági válság nyomán veszteségessé vált magyar cégek nem tudják megfinanszírozni a külföldi produkciókat. A cseh megoldás megnyugtatóbb, ott ezeket a kiadásokat az állami költségvetésből fedezik.

AJÁNLOTT LINKEK:

A teljes cikk a New York Times weboldalán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik