Kultúra

Mátyás király és reneszánsz udvara Mezőkövesden

Péntektől három napon át tart majd a reneszánsz hétvége a Borsod megyei Mezőkövesden.

A hagyománytisztelő mezőkövesdiek erős kötődést éreznek Mátyás király iránt, aki 1464-ben városi rangot adományozott a településnek. A művészetkedvelő uralkodóra emlékezve színes, látványos reneszánsz fesztivál várja az érdeklődőket kézműves vásárral, lovagi tornákkal, tűznyelőkkel, gólyalábasokkal és sok-sok maskarással a városi sportcsarnok előtti téren.

A reneszánsz hétvégét hetedik alkalommal rendezik meg a matyó fővárosban. A matyó név világhírű, de azt csak kevesen tudják, hogy az elnevezés is Mátyás királyhoz kötődik. Az általa adományozott városi címhez különböző kiváltságok tartoztak, és ezt az igazságos király meg is erősítette, mégpedig Szent László napján – idézték fel a szervezők a történelmi részleteket, hozzátéve, hogy a rendezvényt épp ezért László napjához próbálják igazítani.

A Mátyás kultusz máig él Mezőkövesden és térségében. Az országos átlaghoz képest itt a 21. században is jóval több fiúgyermek kapja a Mátyás nevet, mint más vidékeken. Kutatások szerint a matyó is innen származik, ugyanis ahogyan a Katalinokat Katónak, a Jánosokat Janónak becézik, a Mátyásból itt Matyó lett.

A hétvégi középkori vásári forgatagban több sátorban párhuzamosan zajlanak majd az események, és minden korosztály megtalálhatja a számára legérdekesebb programot.

Ajánlott cikk:
Reneszánsz hétvége Mezőkövesden (Borsod Online)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik