Kultúra

Bödőcs Tibor kapta a Karinthy-gyűrűt

Bödőcs Tibor, a stand-up műfaj fiatal tehetsége vehette át idén a hazai humoristák elismerésére alapított Karinthy-gyűrűt.

“Ritkák a díjak a mi szakmánkban” – mondott köszönetet az elismerésért a Bödőcs Tibor, megjegyezve: “kicsit zavarban vagyok, mert anyámnak azt mondtam, diplomaosztóm lesz”.

Mint a díjazott fogalmazott, eddig is “jó viszonyban” volt az elismerés névadójával, Karinthy Frigyessel. “Az egyetemen tartottam egyszer egy előadást Karinthyról, de kizavartak, mert röhögtettem a többieket” – emlékezett.

Bödőcs Tibor, aki Such Györgytől, a Magyar Rádió elnökétől vette át a díjat, köszönetet mondott többek között faluja, a történeteiben gyakran felbukkanó, zalai Búcsúszentlászló lakóinak is, akik a díjátadón is szép számban megjelentek.

Sinkó Péter, a Rádiókabaré szerkesztőségének vezetője szerint a kabarét korábban gyakran érte az a vád, hogy nagyon városi műfaj, Bödőcs Tiborral és generációjával azonban teret nyert a “vidéki kommandó” is.

A díjazottat a kollégák nevében a Karinthy-gyűrű 2009-es kitüntetettje, Kőhalmi Zoltán is méltatta. “Egy ponton Hrabal találkozott Cseh Tamással, a Monty Python Tarantinóval, és ez az elegy belobbant” – jellemezte Bödőcs Tibor humorát, akiről úgy vélekedett: “fölösleg nélküli szikárságával a humor Pilinszkyje”.

A Karinthy-gyűrűt az elismerés 1975-ös megalapítása óta megkapta többek között Déri János, Hofi Géza, Boncz Géza, Markos György és Nádas György párosa, Éles István, Sándor György, míg a fiatalabb generáció tagjai közül Litkai Gergely és Kovács András Péter is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik