Kultúra

Múzeumok Éjszakája

Szombat este csak Budapesten nyolcvannégy helyszínen szerveznek programokat a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva.

1. Odüsszeia-maraton a Szépművészeti Múzeumban

Harmincnyolc színész és négy “kakukktojás-résztvevő” szünet nélkül olvassa fel 11 órán keresztül Homérosz eposzát. A maratonon részt vesz többek között Alföldi Róbert, Bezerédi Zoltán, Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Csányi Sándor, Gyabronka József, Hámori Gabi, Hegedűs D. Géza, Jordán Adél, Jordán Tamás, Kulka János, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Pogány Judit, Schell Judit és Udvaros Dorottya is.

2. India az Iparművészeti Múzeumban

Az Indiában élt Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből nyíló kiállítás mellett száz kortárs textilművész alkotásait lehet majd megtekinteni. Emellett Mitsoura-koncert, bollywoodi filmvetítés, indiai gasztronómia és táncszínház, illetve iparművészeti vásár várható. Az érdeklődőket riksajárat viszi a Hopp Ferenc múzeumba, ahol indiai mesék és a Calcutta Trió koncertje várja az érdeklődőket.

3. Tűzugrás a Vajdahunyadvárban

A közönség elől egyébként elzárt, páratlan panorámát kínáló Apostolok tornyába is beengedi szombat éjjel a látogatókat. Rendeznek továbbá borkóstolást, a Jáki-kápolna kerengőjében bájitalokat, varázsigéket kínáló “varázsudvar” nyílik. Harcsa Veronika és zenekara is itt ad koncertet, ezen kívül huszártábor, gasztronómiai programok és tűzugrás várható, egészen vasárnap hajnalig.

4. Zenthe Ferenc ruhája az MTV-ben

Esta hattól éjfélig fogad látogatókat a Magyar Televízió óbudai gyártóbázisa. A vendégeket az MTV munkatársai – köztük Bombera Krisztina, Bényi Ildikó és Jegyes-Tóth Krisztina -vezetik végig a stúdiókon, amelyekben eredeti jelmezeket, például Zenthe Ferenc A Tenkes kapitányában viselt ruháját, és a műsorkészítés régi eszközeit tekinthetik meg.

5. Zene, divat és irodalom a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Mácsai Pál és Huzella Péter Villon-estet ad, míg a Benedek Elek-kiállításon Jankovics Marcell rajzfilmrendező mesél, Szvorák Katalin pedig népdalokat énekel. Varnus Xavér orgonaművész a Faludy-kiállításon Varnus Xavér orgonaművész és Csiszár Gábor irodalomtörténész lesz a vendég. Irodalmi divatparádé, Tóth Krisztina és a Balázs Elemér Group költői koncertje, valamint latintánc-oktatás is várja az érdeklődőket.

6. Városi utcakultúra a Kiscelli Múzeumban

A nagyvárosi fiatalok szabadságvágyból, kreativitásból táplálkozó különböző szubkultúrái mutatkoznak be a kiscelli kolostorépületben, a romtemplom és az egyébként nem látogatható kripta falai között. A budapesti utcaművészet, utcazene, utcai tánc és divat legszínvonalasabb képviselői lépnek fel, emellett bemutatják a fővárosi bringások közösségteremtő, ugyanakkor az egyéniség kiteljesítéséhez hozzájáruló közegét és történetét.

7. Jótékonyság a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

Az intézmény végzős hallgatóinak tárlata, a Best of Diploma 2010, most nyílik meg. A Művészek, ugyanarról másképp sorozat keretében Kocsis Ágnes filmrendező, Keresztes Ildikó énekes, Tornyi Ildikó színművész és Varga Kinga táncművész tart tárlatvezetést az egyetem tanáraival. A hallgatók és a tanárok munkáiból árvízkárosultak javára rendeznek árverést.

8. Antirasszista focibuli a Holokauszt Emlékközpontban, körséta a zsidónegyedben

Egy sportrendezvény is lehet toleranciaünnep – ezzel az üzenettel vág neki a programsorozatnak idén a Holokauszt Emlékközpont. Lesz meccsnézés óriás kivetítőn, de tevékenyen is részt vehetnek a labdarúgásban: focizhatnak a sportág magyar sztárjaival és budapesti nagykövetekkel. Felüdülésként időzhetnek a a B-Közép retró büfében. Az est így szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a rasszizmus az elmúlt húsz évben a foci egyik égető problémájává vált. A Magyar Zsidó Múzeumban emellett ingyenes tárlatvezetés és kulturális kóstoló várja az érdeklődőket, a vállalkozó kedvűek a valóságban is bejárhatják a zsidónegyedet a Zachor Alapítvány diák önkénteseinek vezetésével.

9. Belsőépítészet a VAM Design Centerben

Az egyik legkorábban kezdődő programot a VAM Design Center hirdette meg, amelyben már délután 3-tól tárlatvezetéssel láthatók a 19-21. századi belsőépítészet emblematikus designtárgyai, köztük Frank Lloyd Wright és Breuer Marcell alkotásai. Emellett divatbemutató szórakoztatja majd a közönséget, amely az aktuális női szerepekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

10. Közös rajzolás és koncert a Ludwig Múzeumban

Futurisztikus ruhák bemutatója és kreatív rajzprogramok várják a családokat a Ludwig Múzeumban. Gerber Pál festő saját maga kalauzolja végig az érdeklődőket retrospektív kiállításán, a Félreérthetetlen mondatok – Az újragondolt gyűjtemény című tárlaton pedig Pálinkás Szűcs Róbert szerkesztő-riporterrel, az Inconnu Csoport egykori tagjával beszélget Timár Katalin, a kiállítás egyik kurátora. Fellép többek között a Cabaret Medrano, az Unbending Trees és Dj Palotai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik