Kultúra

Éjszaka a Vár gyomrában

A budai vár alatti labirintus, a Sziklakórház és a Hadtörténeti Múzeum is izgalmas programokkal készül a Múzeumok éjszakájára.

A vár alatt található labirintusrendszer kb. félmillió éve jött létre kimosódások és hévizes feltörések eredményeként. Teljes kiépítésére az 1930-as években került sor, a háború idején pedig tízezer fős óvóhellyé alakították. Ma itt található a legnagyobb hazai történelmi panoptikum. A Múzeumok éjszakájának előestéjén olajlámpás labirintusjárásra, illetve geológiai és történelmi bolyongásra indulhatnak a látogatók a várhegy gyomrában.

További részletek a Labirintus weboldalán.

Ugyancsak a budai várban szombaton a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, illetve a Sziklakórház közös programját rendezik meg a vár északi részén: lesz katonai zene, fáklyás felvonulás. A szabadtéri programok mellett 10 és 24 óra között az érdeklődők kalandos időutazáson vehetnek részt a világviszonylatban is páratlan Sziklakórház zegzugos, földalatti folyosóin korhű ruhába öltözött, képzett csoportkísérők segítségével.

A tárlatvezetések során interaktív formában ismerkedhetnek meg történelmünk máig rejtett, de annál izgalmasabb szeletével. valamint korhű ruhákba öltözött tárlatvezetők kalauzolnak végig a Sziklakórház zegzugos alagútjain és folyosóin.

További részletek a Sziklakórház weboldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik