Kultúra

Digitalizálják a teljes Bach-életművet

Új weboldalon nagy felbontásban válik elérhetővé és kereshetővé Johann Sebastian Bach életműve.

A lipcsei Bach Archívum, a drezdai Szászországi Könyvtár – Állami és Egyetemi Könyvtár, továbbá a berlini Német Nemzeti Könyvtár munkatársai a Lipcsei Egyetem Számítástechikai Központjával karölte két évig dolgoztak azon, hogy a weboldal létrejöjjön. Kivette a projektből a részét a krakkói Jagelló Könyvtár is, hiszen az ott már digitalizált Bach-kéziratokat a németek rendelkezésére bocsátotta.

Ezekben az intézményekben található az ismert Bach-kéziratok és kották mintegy kilencven százaléka, ami közel húszezer oldalt jelent. Ennek jelenleg negyven százalékát dolgozták fel a kutatók, akik 2011-ben szeretnék a nagyközönség számára is elérhetővé tenni a teljes anyagot.

A munkát nagy körültekintéssel kell végezni, mivel a kéziratokban nem eshet kár. A Zoomify technológiának köszönhetően lehetővé válik az, hogy a dokumentumok problémás részeit a kutatók és az érdeklődő laikusok is könnyedén kinagyítsák. A digitalizált anyagokat a weboldal fejlesztői összekapcsolták a Göttinger Bach-adatbázissal is, ennek révén mélyebben és szélesebb körűen ismerhető meg a Bach-életmű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik