Kultúra

Kolozsvár Európa kulturális fővárosa akar lenni

Kolozsvár önkormányzata már megtette az első lépéseket annak érdekében, hogy esélyesebben pályázhasson 2020-ra az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címért.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap beszámolója szerint Sorin Apostu, Kolozsvár polgármesterének javaslatára előkészítik egy városi tanácstagokból és a kultúra egyes területein jártas szakemberekből álló egyesület felállítását.

A Kolozsvár – Európa Kulturális Fővárosa 2020 Egyesület feladata lesz kidolgozni azt a stratégiát, amely alapján a város eséllyel pályázhat majd a megtisztelő címre.

Az egyesülethez bárki szabadon csatlakozhat. Annak érdekében, hogy minél ismertebb és népszerűbb legyen a kezdeményezés, több mint hatvan hivatalos levelet küldött eddig a városháza Kolozsvár egyetemeihez, színházaihoz, a filharmóniához és egyéb kulturális jellegű intézményekhez címezve, felkérve azokat arra, hogy vegyenek részt a projektben.

Amennyiben Kolozsvár elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet, a második romániai és erdélyi város lehet, amely egy évre a kontinens egyik kulturális központja lehet. Nagyszeben 2007-ben volt Európa kulturális fővárosa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik