Kultúra

Biszku Béla családja perrel fenyeget

Visszalépett a Biszku 1956-os szerepvállalásáról készült, szembesítő jellegű dokumentumfilm, a Bűn és büntetlenség bemutatásától az Uránia mozi.

A mozit a volt belügyminiszter családja perrel fenyegette meg. A film díszbemutatója június 16-án lett volna.

A Bűn és bűntelenség forgatása egyébként becsapással valósult meg: a filmesek azt mondták a most 89 éves Biszkunak, hogy egy ifjúsági szervezet nevében, egy almanach összeállítása okán szeretnének vele forgatni, Biszku ekkor hozzájárult a forgatáshoz. A készítők, Novák Tamás és Skrabski Fruzsina ezek után leleplezték magukat, mire Biszku csak annyit reagált: “Micsoda csibészek maguk!”, engedélyét azonban csak három nappal később, telefonon vonta vissza.

Ezek után ment be az Urániába Biszku Béla lánya, és fenyegette meg perrel a mozit.

A visszalépett Uránia helyére már jelentkeztek más helyszínek, ezért valamilyen formában – leghamarabb június 16-án, a Menta Terasz által meghirdetett zártkörű vetítésen – bemutatásra kerül majd a film. A DVD-kiadás vagy videomegosztós “forgalmazás” egyelőre nem jöhet szóba.

Ha mégis lesz per, nagy valószínűséggel megnyeri a rendezőpáros, hisz egyrészt minden filmbéli állításukat bizonyítani tudják, másrészt a közszereplői státusz elég nagy jogi teret ad a filmeseknek, hiszen egy közszereplő élete közügy.

Ajánlott cikkek:
Biszku Béla öröksége máig hat (filmju)
Bizottság jöhet létre a Biszku-film miatt (HVG.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik