Kultúra

Gigantikus falfestmények Pécsett

Hátrányos helyzetű gyerekek bevonásával készített festmények színesítik egyre több helyen Pécs és peremkerületeinek szürke falait.

A képek, amelyek közül a tizediket a napokban avatták fel, egy dél-amerikai közösségfejlesztő módszer végeredményei. A mural painting (falfestés) a közösségi művészet egy Dél- és Közép-Amerikában alkalmazott formája, amelyet Magyarországon komplex közösségfejlesztő módszerré fejlesztettek

A munkát a Mural Morál Csoport és az Egy Hajóban Alapítvány kezdte el három éve, jelenleg pedig hat műhelyben, 72 fiatal bevonásával működik. A résztvevők találkozásaik alkalmával közösen keresik meg azokat a szimbólumokat, melyeket aztán a falfestményeikbe is beépítenek, és maguk közül választják ki azokat, akik a 60-100 m2-es szalagképet egy egyhetes alkotótábor során megfesthetik.

A MOL Gyermekgyógyító programja révén 2010-ben elkészülhetett a 10. muralfestmény, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át, s melyet a többi képpel együtt a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program is támogat. A színes alkotás a Pécs-vasasi általános iskola tornatermének külső falát díszíti, és kétségtelenül igazi színfolt a szürke környezetben. A jelenlegi kép készítése során a fiatalok és a pedagógusok az esélyegyenlőség témáját járták körül egy roma testvérpár történetén keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik