Kultúra

Együtt énekelt a Ruhr-vidék

Egy vasárnap hajnalig tartó, páratlan kulturális programmal írta be nevét a németországi Ruhr-vidék az európai kulturális fővárosok, illetve az idei rendezvénysorozat történetébe.

A gelsenkircheni Schalke-stadionban a Ruhr-vidék több mint 50 városát mintegy 55 ezer énekes képviselte az úgynevezett Dalok Napján (Day of Song), amely ténylegesen a dalok éjszakájává vált. Az egykori bányaipari központ – amely mára Németország egyik fő kulturális régiójává vált – Essen vezérletével Európai idei kulturális fővárosa, mégpedig a magyarországi Péccsel, továbbá a török Isztambullal együtt. A kulturális fővárosok történetében egyébként első ízben fordult elő, hogy Essen zászlaja alatt egy egész régió nyerte el a címet.

A dalok napja az egész éves Ruhr-vidéki program egyik legkiemelkedőbb esemény volt. Szombat délutántól vasárnap hajnalig szinte az egész stadion énekelt, miközben a régió több mint 50 városából a legkülönbözőbb énekkarok, illetve énekesek léptek fel. De kórusok érkeztek számos európai országból, sőt az Egyesült Államokból is, mintegy jelezve a rendezőknek azt az elképzelését, hogy az ének összeköti az embereket.

Az elhangzott énekek, illetve dalok műfaját tekintve a komolyzenétől kezdve a könnyűzenén keresztül egészen a rockig minden szerepelt a repertoárban. És minden Ruhr-vidéki, valamint külföldi város is arra törekedett, hogy a dal segítségével lehetőleg saját arculatát, illetve hagyományait mutassa be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik