Kultúra

Új részletek Pasolini meggyilkolásáról

Mégsem egyedül egy 17 éves fiú ölhette meg, négyen vagy öten együtt követhették el a gyilkosságot.

A hivatalos verziónak ellentmondó információkat tett közzé az olasz Oggi című lap Pier Paolo Pasolini 1975. november 2-i brutális meggyilkolásáról. A lap szerint nem egy, hanem legalább négy férfi verte agyon az akkori idők egyik leghíresebb olasz értelmiségi figuráját, aki világhírű filmrendező, költő és színházi igazgató is volt, nem mellesleg pedig kommunista.

A hetilap szerint rendőrségi dokumentumok kerültek a szerkesztőség birtokába, és azok alapján nyilvánvaló, hogy legalább négyen támadtak rá, majd verték agyon a homoszexualitását nyíltan vállaló Pasolinit 1975-ben. A rendőrség és az ügyészség akkor a 17 éves Giuseppe Pelosit vádolta meg, azt állítva, egyedül követte el a gyilkosságot önvédelemből, mert rendező meg akarta erőszakolni.

Az Oggi szerint az akkor még tizenéves Franco és Giuseppe Borsellino 1976-ban egy fedett ügynöknek elárulták, hogy részt vettek a gyilkosságban egy negyedik férfival. A két testvér azóta meghalt AIDS-ben.

A magányos gyilkosnak tartott Pelosi kilenc évet ült börtönben. Kiszabadulása után azt állította, öten támadtak Passolinira, köztük a Borsellino testvérek.

2005-ben Pelosi egy élő tévéadásban azt állította, hogy valóban nem ő ölte meg a rendezőt, és a gyilkosságot azért vállalta magára, mert féltette hozzátartozóit a valódi tettesektől. Szerinte a rendezőt azzal az ürüggyel csalták a tett helyszínére, hogy pénzért visszaadják neki utolsó filmje, a Szodoma 120 napja ellopott tekercseit. Ezt a vallomását azonban az öt éve újból megnyitott vizsgálatban hivatalosan már nem volt hajlandó megismételni.

Pelosi első vallomása még arról szólt, hogy Pasolinit szexuális szolgáltatásokat ígérve csalta el. Az azonban igaz, hogy a Szodoma 120 napját a rendező lakásáról a gyilkosság előtt ellopták, közvetlenül azután, hogy a filmet túlzott brutalitása miatt betiltották Olaszországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik