Kultúra

Gera Zoltán filmfesztivál fővédnöke lett

A Check the Gate című angliai magyar filmünnepet idén a Londoni Magyar Kulturális Központ rendezi. Az esemény június 22. és 28. között várja a közönséget Londonban.

A fesztivál nyitófilmje Almási Tamás Puskás Hungary című, többszörös díjnyertes életrajzi alkotása lesz, amelynek a Check the Gate-en tartják angliai premierjét. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a fesztivál fővédnökségére Gera Zoltánt, a Fulham FC játékosát kérjék föl, aki el is vállalta azt – mondta Nagy Natália, az intézet sajtótitkára.

A londoni magyar filmfesztivál idei központi témája az emigráció és a társadalmi mozgások kérdése. Levetítik például Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról, Szabó István A napfény íze és Sándor Pál Szerencsés Dániel című játékfilmjét, valamint Papp Gábor Zsigmond Kelet-nyugati átjáró című dokumentumfilmjét. De láthatják a londoniak a Valahol Európában című 1947-es Radványi Géza-rendezést, Dargay Attila Lúdas Matyiját és Bódy Gábor 1975-ös vizsgafilmjét, az Amerikai anzixot is.

A nagyfilmek előtt minden alkalommal egy-egy animációs rövidfilmet is vetítenek.

A műsorszerkesztésbe idén először a közönség is beleszólhat: Szalai Györgyi-Dárday István Az emigráns, Fekete Ibolya Chico, illetve Dargay Attila Szaffi című alkotása közül az egyiket internetes szavazás keretében választhatják ki az érdeklődők a www.checkthegate.org.uk oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik