Kultúra

Csontvárytól Szőnyiig – kiállítás a Szegeden

Magyar festők és szobrászművészek félszáz alkotását láthatja a szegedi Móra Ferenc Múzeumban csütörtöktől a közönség a Csontvárytól Szőnyiig című tárlaton.

A kiállítás anyagának zöme a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményéből érkezett a Tisza-parti városba, ezeket egészítette ki a Móra Ferenc Múzeum néhány saját tulajdonú művével – mondta a szegedi tárlat kurátora, Ibos Éva művészettörténész.

A kiállításon többek között Csók István, Gulácsy Lajos, Derkovits Gyula, Szőnyi István, Czóbel Béla, Kernstok Károly és Aba-Novák Vilmos alkotásaival találkozhatnak az érdeklődők. Aba-Nováktól az egyik legismertebb, legkedveltebb mű, az 1930-ben festett Laura című alkotás is látható a tárlaton. A páratlan kollekciót a miskolci közgyűjtemény szeptemberig adta kölcsön a szegedi múzeumnak.

A tárlat legismertebb alkotása Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festménye. Az Öreg halász a Csontváry-életmű kiemelkedő darabja, az 1902-ben készült olajfestmény külön érdekessége az a mód, ahogyan megjelenik benne a jó és a gonosz kettőssége. A szakemberek megállapították, hogy a bal oldali részt tükrözve az látható, hogy a nápolyi öbölben, a csónakban ülő öreg halász imára kulcsolja a kezeit, mögötte békés a tenger és a Vezúv. Ha a jobb oldali részt tükrözik, akkor egy koporsóban ülő ördögre lehet figyelmes a szemlélő, mögötte viharos a tenger.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik