Kultúra

Mark Twain-díj a Saturday Night Life szövegírójának

Tina Fey kapja idén a legjobb amerikai humoristának járó Mark Twain-díjat - jelentette be kedden a washingtoni Kennedy Center.

A 40 esztendős komikus a díj történetének legfiatalabb kitüntetettje. Fey, aki visszatérő szereplő a Saturday Night Live (SNL) show-ban, tavaly Emmy-díjat is kapott – már nem is az elsőt -, ezúttal Sarah Palin korábbi republikánus alelnökjelölt kifigurázásáért.

“Nagyon izgatott vagyok, hogy megkapom a díjat. Gondolom Betty White-ot diszkvalifikálták, mert szteroidot használt” – tréfálkozott híres SNL-beli sztárkollégája rovására a népszerű nevettető.

A komikus a chicagói The Second City csoportnál kezdte pályafutását, és az első vezető női szövegírója lett a Saturday Night Live műsorának. Mint Mark Krantz, a Mark Twain-díj executive producere kiemelte: úttörő munkát végzett a hagyományosan férfiközpontú show-ban, és helyzetbe hozta kolléganőit is.

Fey nevéhez fűződik az Emmy-díjakkal elhalmozott A stúdió című tévésorozat forgatókönyve, és Alec Baldwin oldalán ő játssza benne az egyik főszerepet is. De több filmet is írt, a Párterápia című legutóbbi, amiben Steve Carell-lel mókázik, még a mozik műsorán szerepel.

Jelenleg első könyvén dolgozik, amely várhatóan jövőre jelenik meg.

A Mark Twain-díjat 13. alkalommal adják át olyan művészek elismerésére, akik Twainhez hasonlóan nagy hatással vannak a társadalomra. Tavaly Bill Crosby nyerte el, korábban George Carlin, Whoopi Goldberg és Lily Tomlin is megkapták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik