Kultúra

Verseny a fenntartható építészetért

A svájci építőanyaggyártó Holcim július 1-jén újra meghirdeti a 2 millió dollár összdíjazású, a fenntartható építészetért síkra szálló Holcim Awards világversenyt.

A kétévente megrendezésre kerülő versenyben előbb kontinensenként hirdetnek eredményt. A legutóbbi európai versenyt a meg nem épült kormányzati negyed magyar tervezőcsapata nyerte meg.

A társaság tájékoztatott arról is, hogy az idén áprilisban Mexico Cityben tartották a 3. Nemzetközi Holcim Fórumot, amelyen a világ 39 országából érkezett 270 építész és mérnök, továbbá a kormányzati, a civil és az üzleti szféra képviselői cserélték ki gondolataikat a fenntartható építészetről.

A konferencia témái között a szén-dioxid kibocsátás nélküli – nulla emissziós – épületek, és ezek építőanyagai, gépészeti berendezései is szerepeltek. A nulla emissziós konstrukció lényege, hogy az épületnek nemcsak az építése és fenntartása, hanem a életciklus végén a bontása is emissziómentes.

Fontos téma volt a városok szennyező-anyag kibocsátásának a csökkentése is, beleértve keletkező hulladékok újrahasznosítását. A résztvevők felvetették, hogy elengedhetetlen az építési szektor ökológiai lábnyomának csökkentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik