Kultúra

Bemutatták Cannes-ban a magyar szemledíjas rövidfilmet

Szimler Bálint Itt vagyok című kisfilmje bemutatójával szerdán megkezdődött a 63. cannes-i filmfesztiválon a főiskolás vizsgafilmek "Cinéfondation" szekciójának vetítéssorozata.

A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatójának 36 perces, fekete-fehér vizsgafilmje a 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a rövidfilm kategória fődíját. A vetítés előtt a 23 éves magyar rendező elmondta, filmjének “lepattant” lakótelepi környezetébe ténylegesen Budapestet akarta belesűríteni, ugyanakkor egy olyan zárt világot akart teremteni, ahonnan nem lehet kijutni.

A film főszereplője, Vida Viktor amatőr színész egy álmatlanságban szenvedő fiút alakít, aki egész nap a várost járja, és emberekkel ismerkedik meg. Szimler Bálint – aki filmjét szeretné nagyjátékfilmmé bővíteni – kiemelte: Viktor annyira érdekes ember, hogy élete egyes eseményeinek önmagában mondanivalója van, a történet ezekre épül.

A cannes-i filmfesztiválon versenyző mindhárom magyar filmnek amatőr a főszereplője. Szimler szerint az amatőrök teljes életüket hozzák magukkal a vászonra, ami sokszor erősebben tud működni a profi színészek játékánál.

A Cinéfondation idei versenyébe 1600 vizsgafilmet neveztek be a világ filmfőiskolái. A 11 országból beválogatott 13 alkotást három nap alatt mutatják be, közülük hármat díjaz majd a zsűri a pénteki díjkiosztón.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik