Kultúra

Túrával emlékeznek a Joy Division frontemberére

30 éve lett öngyilkos Ian Curtis, a Joy Division frontembere. Az évforduló alkalmából nyáron emléktúrát szerveznek a rajongóknak szülővárosában.

Curtis Macclesfieldben született és haláláig ott is élt, így a kirándulás rövid életének számos fontos állomását érinti majd. A jelentkezők meglátogathatják többek között a házat, ahol lakott és alkotott, majd véget vetett életének, továbbá középiskoláját, munkahelyét, a csapata első fellépéseinek helyet adó kocsmákat és klubokat, valamint zarándokhellyé vált síremlékét is. Az eseményre több száz érdeklődőt várnak.

A szervezők úgy tervezik, hogy az emléktúrát komolyabb programsorozattá duzzasztják. Ennek jegyében Unknown Pleasures címmel kiállítást is nyitnak, ahol számos ereklye lesz majd látható, köztük az a levél is, amelyben Curtis „katasztrófának” minősíti csapata második albumát, a Closert.

Jon Savage zenetörténész a rendezvény kapcsán elmondta: aki szeretné igazán megérteni a Joy Divisiont és Ian Curtist, annak érdemes ellátogatni Macclesfieldbe, mert a város komor hangulata sok mindent megmagyaráz a csapat és az énekes sorsával kapcsolatban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik